Hıdrellez Bayramı, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
Hıdrellez günü Miladi takvime göre 6 Mayıs, Rumi takvime göre 23 Nisan’a denk gelmektedir.
6 Mayıs’tan8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını göstermektedir.
Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir. Hıdrellez 5 Mayıs’tan 8 Mayısa kadar olan süreçte kullanılır...
Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanılır. Ve aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimselerde ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
Kasabamızda anlatılan geleneklere ek olarak evlerin kapılarına çiçekler, özellikle güller asılır. 6 Mayıs sabahı erkenden piknik için hazırlıklar yapılır. Piknik alanı olarak genellikle akarsu kenarları ve yeşil alanlar seçilir. Kasabamız insanlarının tercihi eskiden bu yana Tekin Çayı kenarı, Çamlık bölgesi, kendi bağ-bahçeleri ve Depo olarak adlandırdığımız Şahin Tepesi (Mursallı Milli Egemenlik Çay Bahçesi) olmuştur. Ayrıca 6 Mayıs günü yıllardır bu mekanın resmi açılış günüdür…